Ilgą laiką informacinėje erdvėje netyla prieštaringi pasisakymai, kad jau daugiau nei 5 dešimtmečius kosmetikoje naudojami konservantai yra toksiški, odai bei organizmui žalingi.  Šiuo metu yra siūlomi įvairūs  “natūralūs” konservantai, kurie gali apsaugoti kosmetikos gaminius nuo kenksmingų mikroorganizmų plitimo tam tinkamoje pH terpėje. Tačiau, ar tikrai jie yra pakankamai veiksmingi?

Dažnai susiduriama su nuomone, kad tokie antioksidantai kaip Vitaminas E, greipfruto sėklų ekstraktas, rozmarino ekstraktas yra priskiriami “natūraliems” konservantams, bet ar tikrai jie gali būti klasifikuojami kaip konservantai? Taip, jie turi tam tikrų savybių, kurios gali šiek tiek sustabdyti produkto oksidacijos procesus, bet neapsaugo nuo žalingų bakterijų, grybelių, mielių, pelėsio atsiradimo, kurie užkrečia pavojingomis bakterijomis kosmetikos gaminį ir jį sugadina. O kad užkrėstų produktų naudojimas yra labai pavojingas, įrodo ir nemažai realių atvejų.

Vanduo – terpė mikroorganizmams daugintis

Jei produkto sudėtyje yra vandens, o jo kosmetikos priemonėse dažniausiai yra, (hidrozolis, hidrolatas, alijošiaus ekstraktas ir pan.) tokiuose produktuose konservantas yra būtinas, kaip apsauga nuo mikrobų atsiradimo Konservantas sustabdo bakterijų augimą ir sunaikina bakterijų sporas dar prieš joms “sudygstant”.

Jei visgi kosmetikos produkto sudėtyje nėra konservantų – jį reikėtų laikyti šaldytuve arba sunaudoti per 1 savaitę. Bet svarbu žinoti, kad išvaizda ir kvapas nepasakys ar produktas užkrėstas ar ne. Norint įsitikinti, kad jis neužterštas reikėtų jį ištirti laboratorijoje. Kuo daugiau biologiškai aktyviųjų medžiagų yra kosmetikos gaminio sudėtyje (aliejų, hidrozolių, hidrolatų, ekstraktų, hialurono rūgšties, karbohidratų, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų), tuo kosmetikos gaminio konservavimo klausimas tampa aktualesnis.

Koks konservantas tinka?

Kaip taisyklė, skirtingi konservantai turi savo stipriąsias ir silpnąsias vietas, nes apsaugo nuo skirtingų mikroorganizmų. Vieni yra siauresnio veikimo, kiti – platesnio. Jei kosmetikos gaminio sudėtyje yra daug aktyviųjų medžiagų, įsitikinkite, kad naudojamas konservantas yra plataus veikimo t.y. apsaugo nuo a) gram teigiamų ir gram neigiamų bakterijų b) pelėsio ir c) mielių (grybelio)

Svarbu žinoti, naudojamo konservanto efektyvumui daugiausiai įtakos turi kosmetikos gaminio pH.

Bakterijos puikiai auga kuomet pH yra nuo 5.5 iki 8.5. Tipinė terpė bakterijoms augti yra nuo 4 iki 9.  Mielėms ir grybeliui palankiausia terpė kai pH 4-6, bet jų atsiradimas galimas ir terpėje nuo 3 iki 10. Pastebėta, kad mikroorganizmai linkę prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų ir jų atsparumas nuolat auga.

Norint išvengti bet kokių mikroorganizmų atsiradimo, kosmetikos gaminys turi būti gaminamas griežtai laikantis Geros gamybos praktikos reikalavimų, turi būti atlikti pagaminto produkto kiekvienos sudedamosios medžiagos mikrobiologiniai testai bei laikantis gamybos įrangos sanitarinių reikalavimų.

 

Šaltiniai:

PEONIA LAB

Preservatives

Preservative market update

When should you use preservatives

Preservatives in cosmetics -natural vs synthetic

Toxic cosmetics

Preservatives what can get into our creations