Galbūt ne visos esate susimąsčiusios, kodėl išgėrus keletą alkoholinių kokteilių, oda tampa išblyškusi ir suglebusi, o išgėrus late ar kapučino kavos atsiranda tamsių ratilų paakiuose ir netikėtai iškyla spuogai ant smakro…O per dažnas šokolado skanavimas gali išryškinti raukšles ant kaktos. Apie tai, kaip mitybos įpročiai atsispindi jūsų veido odoje, dalinamės Nigmos Talib (Nigma Talib), daktarės, natūropatijos ir odos priežiūros specialistės, kuri gydo daugelį įžymybių, knygos mintimis.

Ji išskiria 4 pagrindinius odos tipus – “vyno veidą” (wine face), “pieno veidą” (“dairy face”), cukraus veidą (“sugar face”) ir glitimo veidą (gluten face)

Pavyzdžiui kai kurie žmonės vos vieną dieną valgę maistą, kuriame gausu glitimo –dribsnių pusryčiams, duonos priešpiečiams ir makaronų vakarienei, ilgainiui gali pastebėti nemalonius veido odos požymius  – odos patinimą ar paburkimą.

Jei vieni produktai puikiausiai tinka jūsų draugei, nereiškia, kad jie tiks ir Jums. Jei esate nepatenkinta savo odos būkle, naudojate įvairias odos priežiūros priemones, atliekate veido procedūras, tačiau niekas nepadeda, vertėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą –galbūt ji yra kaltininkė.

Šioje apžvalgoje aptarsime kiekvieną iš minėtų odos tipų.

 

 

Tipiški simptomai: ryškios raukšlės ir paraudusi oda tarpuakyje, užkritę vokai, išsiplėtusios poros, dehidratavusi oda su smulkiomis raukšlelėmis ant žandų, paraudę skuostai ir nosis, gilios raukšlės nosies ir burnos srityse.

Šiuos simptomus sukelia ne tik vyno, bet apskritai alkoholio vartojimas. Alkoholis dehidratuoja odą, išryškėja raukšlės. Nustojus vartoti alkoholį, ilgainiui jūsų odos būklė turėtų žymiai pagerėti.

Alkoholis slopina fermentus, kurie padeda pašalinti odos uždegimo procesus, todėl netgi keletas taurių vyno gali turėti įtakos, kad priešuždegiminė fermentų funkcija būtų pažeista.

Gydymas:  daktarė Nigma Talib rekomenduoja 3 savaites atsisakyti alkoholio, tuomet vadovautis 80/20 taisykle –t.y. nevartoti alkoholio 80 proc. laiko, o 20 proc. vartoti nedideliais kiekiais.

Rekomenduotina geriau vartoti glitimo neturinčius alkoholiniu gėrimus pvz. romą ar tekilą.  Jei norite išgerti vyno –rekomenduotina vartoti vynus, kuriuose yra mažiau cukraus – Sauvignon blanc, Pinot grigio, Merlot ar Pinot noir.

 

Kviečiuose, miežiuose ar rugiuose esantys baltymai, taip pat gali sukelti uždegimo reakcijas bei odos alergiją. Tuomet veidas atrodo ištinęs, paburkęs. Glitimas* gali sukelti odos pigmentaciją, taip vadinamų “amžiaus dėmių” atsiradimą, ypač ant smakro.

Jei pavalgius maisto produktų, kuriuose gausu glitimo, jums pasireiškė odos niežulys  – tai gali būti ligos simptomas.  Celiakija– virškinimo sutrikimas, kai žmogus netoleruoja glitimo. Tuomet jau reikia kreiptis į daktarą.

Gydymas: nesvarbu kiek maisto papildų ar kiek veido odos priežiūros procedūrų naudosite, nepadės niekas, jei iš savo maisto raciono nepašalinsite produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Mitybą koreguoti galite gerdami daugiau vandens bei valgydami daugiau skaidulinio maisto.

 

 

Senstant organizmui, mes prarandame fermentus, kurie mums padeda lengviau įsisavinti ir  suvirškinti laktozę. Todėl imuninė sistema negali susidoroti su cheminių medžiagų sukelto uždegimo pasekmėmis. Oda parausta ir patinsta, akių vokai paburksta, išryškėja tamsūs ratilai bei maišeliai paakiuose.

Pieno produktuose yra cheminių medžiagų, kurios suardo hormonų pusiausvyrą, sukelia ląstelių senėjimą, užkemša veido poras ir taip “uždaro” bakterijas. Todėl smakro srityje dažnai atsiranda inkštirų ir spuogų.

Gydymas: Nevartokite pieno produktų tris savaites. Valgykite maistą turtingą vitaminu A, kurio gausu kiaušiniuose, kepenyse bei morkose, bei Vitaminu E – jo gausu riešutuose, lapinėse daržovėse. Šie produktai padės sureguliuoti žarnyno procesus ir, žinoma, pagerins odos būklę.

 

Jei vartosite per daug cukraus, sumažės kalogeno kiekis ir odos ląstelės greičiau praras elastingumą. Cukrus padidina insulino kiekį kraujyje, todėl oda atrodo “pavargusi” ir suvytusi.

Cukrus taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikrofoloros pusiausvyrą, tuomet ant veido, pečių bei krūtinės odos gali atsirasti smulkios žaizdelės ar įtrūkimai. Turbūt niekad nebūtumėt pagalvoję, kad insulino padidėjimo organizme gali turėti įtakos antakių būklei – dėl per didelio jo kiekio antakių plaukeliai gali suplonėti ar net išretėti.

Gydymas: cukrus naudojamas daugelyje maisto produktų. Todėl jo visiškai atsisakius –ypač tokių produktų, kaip įvairūs pyragai, vaisių sultys arba apdorotas maistas – netrukus pamatysite, kaip pasikeis Jūsų veido būklė. Teigiamus pokyčius pastebėsite, net jei cukraus visiškai neatsisakysit, o pradėsite jo vartoti mažiau.

*Maisto pramonėje dažniausiai galime aptikti glitimo, susidariusio iš gliuteno ir gliadino, baltymų mišinio. Šis mišinys yra prisijungęs prie krakmolo. Gliutenas yra glitimo sudedamoji dalis.

Šaltiniai:

How your diet affects your face

What is wine doing to your face?